İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından 17. Dönemde desteklenen 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesi açılış programı 2 Eylül 2024 saat 11.00’de İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
15 Temmuz Şehitleri konferans salonunda başlayan toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, Akademisyenler, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, veliler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Küresel İklim Değişikliğine Dair Farkındalığı Artıracak ve Bu Konuda Yeni Nesillere İlham Olacak Bir Proje
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından seminerin tanıtım videosu sunumu ve proje yürütücüsü Dr. Necati Ögel ‘in açılış konuşmasıyla başlayan program İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi’nin yaptığı konuşmayla devam etti. Yahşi, “İçinde bulunduğumuz yüzyılda çevre bilincinin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteren pek çok felakete tanıklık ettik. Özellikle son yıllarda tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan doğal felaketler ve orman yangınları küresel çevre sorunları noktasında ciddi bir uyarı mahiyetindedir. Son yıllarda insanlığın en büyük meselelerinden birine; küresel iklim değişikliğine dair farkındalığı artıracak ve bu konuda yeni nesillere ilham olacak bu proje, yalnızca bilimsel bir çaba değil, aynı zamanda geleceğimize olan borcumuzun da bir ifadesidir.” dedi. Konuşmanın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi katılımcılara sertifikalarını takdim etti.
Alanında Uzman Kişilerce Eğitimler Devam Edecek
Prof. Dr. Şermin Tağıl, Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Prof. Dr. Abdurrahman Bayram’ın uzmanlığında ve Prof. Dr. Murat Türkeş, Prof. Dr. Ahmet Talimciler, Doç. Dr. Mehmet Doğan, Doç. Dr. Uğurcan Ayık, Doç. Dr. Melik Kara, Dr. Öğr. Ü. Çağla Melisa Kaya, Dr. Öğr. Ü. Şevki Danacıoğlu, Dr. Öğr. Ü.Çağan Alevkayalı, Dr. Erdinç Oğur ve Gökhan Tekin’in eğitmenliğinde 02-06 Eylül tarihleri arasında eğitimler sürecektir.
Projede iklim değişikliğinin etkilerini ve farkındalığını yakından uzağa ilkesiyle İzmir’den anlatmaya çalışarak bu amaçla kara ve su ekosistemlerindeki etkiler ve çözüm için yapılması gereken uygulamalar hakkında örnek alanlarda tespitler yapılması ve ayrıca kurum-kuruluş ve fabrikaların enerji kullanımında yaptıkları değişiklikleri sahada görmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının iklim değişikliğinin etkilerini azaltmada önem arz ettiği bilincini öğrencilerde uyandırmak amaçlanmaktadır. İklim değişikliği sonrasında deniz kıyılarındaki değişiklikler, yerleşim alanlarındaki taşkın riskleri, Web 2.0 araçları, 3 boyutlu harita uygulamaları, dijital oyunlar, kodlamalar ve saha araştırmalarıyla öğrencilerin aktif olarak yer alacağı etkinliklerle yapılacaktır. Proje, İzmir’de ikamet eden 30 öğrenciyle 5 gün boyunca Karagöl Tabiat Parkı, Gediz Deltası Sulak Alanı, Efes Antik Kenti, Mavişehir Taşkın Alanı, Organize Sanayi Bölgeleri, fabrikalar ve yenilenebilir enerji santrallerinde yerinde gözlem ve saha çalışmalarıyla gerçekleştirilecektir.