İzmir’de meslekî eğitimin geleceğini şekillendirmek amacıyla 9–11 Mayıs 2025 tarihlerinde düzenlenen ‘İzmir Meslekî Eğitim Çalıştayı’, Seferihisar’ da yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda güçlü bir vizyon geliştirme hedefiyle düzenlenen çalıştaya, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Durmuş Can, İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcıları Firdevs Çatalkaya, İlker Erarslan ve Hasan Vermez, Seferihisar Kaymakamı Mehmet Şerif Olçaş, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yalçın Ata, İzmir ilçe millî eğitim müdürleri ve müdür yardımcıları kamu, özel sektör, sivil toplum temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından, meslekî eğitimde İzmir’in son yıllarda kat ettiği mesafeyi anlatan tanıtım video sunumuyla devam etti. Açılış konuşmasını yapan İzmir İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Firdevs Çatalkaya, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın destekleriyle yürütülen çalışmalara değinerek 30 ilçede gerçekleştirilen eğitim, söyleşi ve atölye çalışmaları sayesinde meslekî eğitimin toplumda daha görünür hâle geldiğini belirtti. Meslek liselerine yönelik farkındalık çalışmalarının yanı sıra, yaz dönemlerinde sanat atölyeleriyle öğrencilerin yeteneklerini geliştirme fırsatı bulduklarını ifade etti. Sanayi ve ticaret odalarıyla kurulan iş birliklerinin, meslekî eğitimi güçlendirme yolunda önemli bir adım olduğunu ifade eden Çatalkaya, destek olan herkese teşekkür etti.
Meslekî eğitimin çağın sunduğu büyük bir fırsat olduğunu vurgulayan İzmir İl Millî Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, çalıştayda yaptığı konuşmada, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın desteklerinin altını çizerek, “Sayın Valimizin liderliği ve himayelerinde yürüttüğümüz çalışmalar, İzmir’de meslekî eğitimi bambaşka bir noktaya taşıdı. İlçelerde yürüttüğümüz gençlik söyleşilerinden atölye çalışmalarına kadar her adımda, Sayın Valimizin vizyonu ve desteği bizim yol haritamız oldu. İzmir, dijital dönüşüm ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda meslekî eğitimi yeniden yapılandırma sürecinde öncü bir rol üstlendi. ‘İzmir Modeli’, Türkiye Yüzyıl’ını bin yıllara taşıma iradesi ve kararlılığıyla eğitimde dönüşümün, ortak aklın ve iş birliğinin adı oldu. Meslekî eğitimde kat ettiğimiz her mesafe, ülkemizin üretim ve kalkınma yolunda bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Biz, İzmir’ de bu sorumluluğu yürekten sahipleniyoruz. Sayın Valimize bu süreçte sundukları güçlü rehberlik ve teşvikten dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.
Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Durmuş Can, “İzmir Modeli, meslekî eğitim alanında, hedeflere ulaşma noktasında oldukça başarılı bir yol izledi. ” Bu model sayesinde öğrenciler yalnızca okul ortamında değil, aynı zamanda sektör içerisinde de meslekî kimlik kazandı. Bu durum, öğrencilerin iş hayatına daha donanımlı ve hazır bir şekilde atılmalarını sağladı. Son yıllarda, meslekî eğitime dair iş dünyası, sektör temsilcileri ve bakanlık politikalarıyla birlikte önemli adımlar attık.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Meslekî Eğitimi Daha Da İleri Taşıyacağına Olan İnancım Tamdır
İzmir Meslekî Eğitim Çalıştayı’ nı değerlendirdiği konuşmasında İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Meslekî eğitim, yalnızca bir istihdam politikası değil, aynı zamanda güçlü ve sürdürülebilir bir toplumsal dönüşüm aracıdır. Gençlerin meslek sahibi bireyler olarak yetişmesi sadece ekonomik değil, sosyal açıdan da büyük bir değer taşıyor. Elimizdeki en büyük sermaye, geleceğimiz olan çocuklarımızdır.” diyerek ” Bu çocukları erken yaşta mesleklerle tanıştırmak, onlara hem kimlik hem de yön kazandırmak toplumsal kalkınmanın temel şartlarından biridir. Geleceğe umutla ve güvenle bakmak istiyorsak, çocuklarımızı doğru yönlendirmeli, yeteneklerine uygun alanlarda beceri kazanmalarını sağlamalıyız. İzmir son yıllarda meslekî ve teknik eğitimde sergilediği atılımlarla ülke çapında örnek bir başarı hikâyesi yazdı. Gençlerin yalnızca teorik bilgiyle değil, uygulamalı eğitimle desteklendiği bu modeli takdir edilecek bir modeldir.” Gençlerin hayal kurabilen, çözüm odaklı düşünebilen ve yetkin bireyler olarak yetişmelerinin ancak güçlü bir eğitim altyapısıyla mümkün olduğunu ifade eden Elban, “Her katkı, her emek; ülkemizin kalkınmasına ve evlatlarımızın geleceğine yapılan en değerli yatırımdır. Ortak akıl ve iş birliği içinde meslekî eğitimi daha da ileri taşıyacağına olan inancım tamdır. Bu anlamda emek veren, destek olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Program, Vali Dr. Süleyman Elvan’ın Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yalçın Ata’ya çiçek takdimi ve ardından gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Üç gün sürecek çalıştayda, 9 tematik konuda, masalarda sektör temsilcileri ve eğitim paydaşlarıyla birlikte kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Konular arasında dezavantajlı gruplar için erişim, eğitim-istihdam uyumu, dijitalleşme, öğretmen eğitimi ve işletmelerle iş birlikleri konuları yer alıyor. Katılımcılar; mevcut durumu analiz ederek, sorunlara kısa, orta ve uzun vadeli çözümler geliştirdiler. İzmir’de meslekî eğitimin geleceğini inşa edecek nitelikli insan kaynağı yetiştirmek ve eğitim-istihdam dengesini güçlendirmek adına fikirler paylaşıldı.