Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin yıllık planlarını hazırlarken uymaları gereken kuralları içeren yeni bir genelge yayımladı.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin yıllık planlarını hazırlarken uymaları gereken kuralları içeren yeni bir genelge yayımladı. Bu genelgeye göre, resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında aylık plan ve günlük eğitim akışı, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ise yıllık plan ve ders planlarının yapılması zorunlu olacak.
Genelge, planlamanın çağdaş eğitimin gereksinimlerini karşılaması gerektiğini vurguluyor. Buna göre planlar öğrenci merkezli, bireyselleşmiş öğretim, aktif öğrenme-öğretme ve disiplinlerarası çalışmaları içermeli. Ayrıca, planların uygulanabilir ve yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ya da yapılandırılmamış etkinliklere dayanması bekleniyor.
Planlama sürecinde, öğrenme-öğretme sürecinin etkin hâle getirilmesi ve eğitimdeki yeni gelişmelerin yanı sıra çevre özellikleri, öğrencilerin bireysel gelişim özellikleri (duyuşsal, bilişsel ve psikomotor) ile okul-çevre ilişkilerinin göz önüne alınması gerektiği belirtiliyor. Planların öğretimin niteliğine, amacına, öğrenci seviyesine ve konuya uygun olması da şart.
Ayrıca, planların esnek olması, gerektiğinde öğretim yöntem ve teknikleri ile sürede değişiklikler yapılabilecek şekilde düzenlenmesi önem taşıyor. Eğitim ve öğretimin hedeflerine ve kurumların özel amaçlarına uygunluğu da aranan kriterler arasında.
Konuların eğitim ve öğretim programlarına uygun olarak belirlenmesi gerektiği ifade edilirken, programda doğrudan ilişkilendirme yapılmamış olsa dahi konu ve kazanımlara uygun değerlere yer verilmesi gerektiği vurgulanıyor. Planda kullanılacak öğrenme-öğretme yaklaşımları, araç gereçler, kaynaklar, öğrenci etkinlikleri, geziler, gözlemler ve deneyler de göz önünde bulundurulmalı.
Son olarak, her planın belirli bir süreyi kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu genelge, eğitim süreçlerinin daha etkin ve verimli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.