Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin 25 maddesini onayladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin 25 maddesini onayladı. Bu düzenleme ile öğretmenlik mesleği, özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandı. Kanunun, 42 maddeden oluşan tam metninin bu hafta yasalaşması bekleniyor.
Kabul edilen maddelere göre, öğretmen olarak atanabilmek için adayların en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından mezun olmaları ve hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Öğretmen adaylarının sahip olmaları gereken nitelikler, Bakanlık tarafından belirlenecek.
Hazırlık eğitimi 4 dönem sürecek, ancak mezun olunan yükseköğretim programına bağlı olarak bu süre 3 döneme indirilebilecek. Eğitim içeriği, ilgili yönetmelik ile belirlenecek.
Hazırlık eğitimine alınacak adaylar için gerekli şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum olmamak ve belirli suçlardan mahkum olmamak yer alıyor. Adaylar, ÖSYM tarafından belirlenen sınavda gerekli puanı alarak seçilecek.
Hazırlık eğitiminde her teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak. 60 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Ayrıca, disiplin kurallarına uymayan davranışlar ceza gerektirecek.
Öğretmen adaylarının hazırlık eğitimi süresince alacakları ödemelerde iyileştirme yapıldı. Ödemeler, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi olmayacak ve sosyal sigorta kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar.
Başarılı olan öğretmen adayları, sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek ve üç yıl süreyle yer değişikliği yapamayacaklar. Süre sonunda kadrolu öğretmenliğe geçiş yapabilecekler.
Öğretmenler, mesleki gelişimlerini destekleyecek düzenli faaliyetlere katılacak. Ayrıca, eğitim kurumlarına yönetici atamaları, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenecek eğitim programları ile gerçekleştirilecek.
Bu düzenlemeler, öğretmenlerin kariyerlerini güçlendirmeyi ve eğitim kalitesini artırmayı hedefliyor.