“Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlık tarafından sağlanan bilgilere göre, yönetmelikte bazı tanımlar güncellendi ve öğrenim görülen kurum, öğrenim planı ile mezuniyet tarihi gibi tanımlar eklendi.
1416 Sayılı Kanun kapsamındaki sınavla yurt dışına gönderilen Türk öğrenciler için, yurt dışında yüksek lisans veya doktora başvurusu yapmak üzere verilen 12 aylık bekleme süresi 18 aya çıkarıldı. Yüksek lisans eğitimini 6 aydan fazla uzatarak tamamlayan öğrencilere, resmi veya kısmi burslu doktora yapma hakkı verildi.
Öğrencilerin öğrenim süreçlerinin kurum ihtiyaçlarına göre etkili bir şekilde izlenmesi amacıyla, süre uzatımı, bilimsel hazırlık, tez ve alan çalışması, bilimsel etkinlik talepleri ile doktora sonrası araştırma izni ve ülke, alan, öğrenim seviyesi ve okul değişikliği taleplerinde yurt içi akademik danışman görüşü alınması öngörüldü.
Hamile olan veya yurt içinde dil öğrenimi gören kadın öğrenciler için doğum izni düzenlemeleri yapılmıştır. Buna göre, yurt içindeki kadın öğrencilere doğum öncesi ve sonrası toplam 16 hafta burslu izin verilecek.
Yurt dışında eğitim gören kadın öğrencilere verilen 12 aylık burssuz izin hakkı, yurt içinde veya bekleme sürecindeyken doğum yapan kadınlara da tanındı.
Resmi Gazete’deki düzenlemeye göre, doktora sonrası araştırma izninin gereklilikleri ve sınırları Bakanlıkça belirlenecek. Ayrıca, doktora sonrası araştırma izni başvurusu için mezuniyet tarihinden itibaren süre 2 aydan 1 aya düşürüldü.
Resmi burslu statüde lisansüstü eğitim görmeye hak kazanan öğrencilere yurt içinde oryantasyon ve bilgilendirme eğitimleri verilecek, yurt dışına çıkışta gerekirse Bakanlık tarafından müşavirlik veya ataşelik koordinesinde oryantasyon yapılacak. Yurt dışında eğitim görecek öğrencilerin belirlenen vize türünü kullanmaları zorunlu hale getirildi.